Slik får du skinnende rene vinduer

Når vårsolen skinner kommer også all skitten frem i lyset. Det er ingen annen utvei – vinduene må vaskes. Men hva er den beste metoden?

Slik vasker du vinduene dine

Vi gir deg tips til hvordan du på best mulig måte kan få vinduene dine skinnende rene

Zalo
Forfatteren av boken ”Ren glede”, Elisabeth Høye, bruker gjerne en skvett Zalo i vaskevannet. Hennes tips er å ta oppvaskmiddelet oppi etter at bøtten er fylt med vann. Da slipper du at det skummer, og det blir heller ikke skum på vinduet. Skal du gå ekstra grundig til verks, anbefaler hun å bruke en nal.

Salmiakk
Hvis vinduene er veldig skitne kan du ha litt salmiakk oppi vannet også. Da holder vinduene seg blanke og fine lenger. Pass på at vannet er kaldt eller svakt lunkent. Varmt vann gjør at salmiakken fordamper opp i ansiktet ditt.

Vaskemopp og nal
Tidligere verdensmester (!) i vindusvask, Kurt Gullhav, bruker kaldt vann og Zalo i vaskebøtten. Han går først over vinduene med en forvasker (kost med teddyfor) og såpevann, og avslutter med nal. Ifølge Gullhav er det to ting du må huske på:
1. Ikke bruk for mye vann!
2. Ikke la vannet få tørke før du drar det av igjen.

Mikrofiber og vann
En enklere metode er rett og slett å vaske med vann og en mikrofiberklut beregnet på vinduer. Avslutt med å polere vinduet med en tørr klut som ikke loer.

Nylonvask
Mange bruker nylonvask i vannet når de skal vaske vinduer. Nylonvask er også bra til å fjerne film på bilvinduer, og gir dessuten mindre såpeflekker.

Avispapir
Et gammelt kjerringråd er å polere vinduene med avispapir. Ta et ark og krøll det litt sammen før du gyver løs. Vinduene blir blanke, og du slipper loing, men metoden er litt tidkrevende.

Forvasker
Profesjonelle vindusvaskere bruker en forvasker, nal som har silikon i seg og såpe som skummer litt. Såpe henger litt på vinduet og virker på smusset. Så nales vannet

Generelle råd
Uansett hvilken metode du velger, er det et par ting som er greit å huske på:

  • Ikke vask vinduer når solen skinner på vinduene, da kan det bli skjolder. Overskyet vær er det beste vindusvaskeværet.
  • Er det kuldegrader ute, kan du ha litt rødsprit i vannet. Husk å tørke over med en fille langs kantene av vinduet.
  • For pollenallergikere er det viktig å holde vinduene fri for pollen. Det enkleste er å spyle kjapt over med hageslangen.

NB! Dersom du har vinduer med funksjonsglass må du IKKE bruke skarpe gjenstander, nal eller andre verktøy for å vaske vinduene dine.