Gamle vinduer = Høy strømregning

Visste du at vinduer som er mer enn 20 år gamle slipper ut ca. 2,5 ganger mer varme enn nye vinduer? De kan faktisk stå for hele 40% av varmetapet i en bolig!

Mange lar være å bytte ut gamle vinduer for å spare penger. Det kan vise seg å bli dyrt.
Vinduene kan stå for opptil 40% av varmetapet i en bolig. Moderne vinduer sparer strøm og gir en jevnere innetemperatur. Å bytte ut gamle vinduer er derfor en god investering – både for lommeboken og miljøet!

Vinduer som er mer enn 20 år gamle slipper ut ca. 2,5 ganger mer varme enn nye vinduer.
Vinduets isolasjonsevne fremgår av U-verdien (W/m2K). Jo lavere U-verdi et vindu har, desto bedre isolerer det. Enova anbefaler 3-lags energivinduer med U-verdi 1,0 eller lavere.

Eldre vinduer med enkle glass har en U-verdi på rundt 5,0. Mange gamle hus har løsninger med innerglass i egenramme. Denne løsningen gir en U-verdi på mellom 2,4 og 2,6. I de nyeste byggeforskriftene (TEK 10) er kravet 1,2.

Hvor høy isolasjonsevne du har behov for avhenger av flere faktorer, som vinduenes størrelse og klimaet der du bor. Dersom du har store vinduer som er utsatt for vær og vind, bør du bytte til lavenergivinduer. Vind kan faktisk redusere U-verdien på et vindu med opptil 15%.

Når MÅ du bytte?
Punkterte vinduer bør alltid byttes. I disse tilfellene har det oppstått en lekkasje mellom glasslagene, og det slippes inn luft og fuktighet. Dermed trengs det mer energi for å varme opp rommet.

Luftlekkasjer (trekk) er et annet sikkert tegn på at du må gjøre noe. Da kommer uteluften direkte inn i rommet og oppvarmingsbehovet øker betraktelig. Du kan sjekke for luftlekkasjer ved å føre et tent stearinlys langs vinduskarmene.

Dugg kan også være et tegn på dårlige vinduer. Kondens mellom glassrutene skyldes utetthet i forseglingen rundt glassene, og innebærer at ruten må skiftes. Det samme gjelder vinduer med råteskader.

Lurer du på hvor mye nettopp du kan spare på å bytte til energieffektive vinduer?
Test ut energikalkulatoren.

(Kilde: Enova)

(Foto: Dagbladet)