Slik tar du mål før vindusbytte

Å måle vinduer kan virke komplisert. Mange tenker at dette er en oppgave for proffen, men det trenger det absolutt ikke å være. Vi viser deg steg-for-steg

Skal du restaurere eller bygge nytt? Ofte er bytte av vinduer og dører en nødvendig endring for boligens oppgradering. Da dette som regel er en investering er det desto viktigere å ta riktige mål. Mange tror at dette er komplisert og en oppgave for profesjonelle. Det trenger det ikke å være! Vi har laget en enkel steg-for-steg guide til hvordan det gjøres.

Du trenger :

  • Verktøy for å fjerne listverk ol. (kubein, hammer ol.)
  • Målebånd eller tommestokk
  • Noe å notere med og på

Steg-for-steg

Du kan måle vinduet på to ulike måter, fra innsiden eller fra utsiden. Fremgangsmåten er ganske lik. Både Lyssand og Frekhaug Vinduet oppgir alltid målene som bredde x høyde. Vi anbefaler derfor at du måler bredden først og deretter høyden – på den måten er du ikke i tvil om hva som er hva når du skal legge inn opplysninger når du skal bestille nytt vindu.

Slik måler du vinduer

Illustrasjon: Forklaringer på vindusbegrep for riktig oppmåling av vindu

Fra innsiden:

  1. Om mulig, fjern listverk og isolasjon for nøyaktige mål. Dersom dette ikke er mulig kan du ta mål mellom foringene og legge til 19 mm på hver side. Dette er fordi de fleste foringer måler mellom 18 og 20 mm, så da vil man komme nærme nok.
  2. Etter at du har fjernet listverk måler du vinduet fra ytterkant av karm til ytterkant av karm (utvendige karmmål).
  3. Noter målene med bredde først, så høyde.

Husk! Dersom vinduet som skal byttes ut er gammelt, kan det være lurt å måle bedde/høyde flere steder for å sikre at målene blir riktig.

Har du et hull i veggen uten vindu, starter du med å måle hullmålet/lysmålet for deretter å finne det utvendige karmmålet. Det gjøres på følgene måte: Mål hullet i veggen, med bredde og høyde. Her kan det også være lurt å måle flere steder for å sikre riktige mål. Når du har gjort det har du det såkalte «hullmålet/lysmålet». For å finne karmmål, altså størrelsen på vinduet som skal tette hullet, må du trekke fra ca 2,5 cm.

Eksempel: Hullmål 122,5 x 122,5 cm = utvendig karmmål 120×120 cm

Vi trekker fra 2,5cm for å lage plass til isolering og justering. 

Fra utsiden: 

Har du vinduer som er enklere å komme til fra utsiden? Den beste måten å måle vinduene på da er å ta av utvendig listverk mellom vinduet og veggen, og mål største bredde og høyde. Du vil da få vinduets karmmål.

Tips! Skal du bytte flere vinduer anbefaler vi alltid å måle alle vinduene. De kan ofte ha ulik bredde og høyde selvom de ser tilnærmet lik ut!

____________

Ta-Da! Du er nå klar til å bestille dine nye vinduer!

Ønsker du klassiske vinduer i tradisjonell stil finner du forhandleroversikten til Frekhaug Vinduet her 

Skal du derimot ha et minimalistisk vindu med moderne utseende finner du Lyssands forhandleroversikt her. Vi har også lagerførte vinduer – levert på 3-5 arbeidsdager

For spørsmål, ta kontakt med oss via chat eller send en mail til marked@inwido.no

Merk: Denne informasjonen er veiledende. Dersom du har spesialvindu med spesielle konstruksjoner vil det være en god idé å få råd og hjelp av en profesjonell.